Strand

Hatás: A kénes gyógyvíz reumás megbetegedések, ízületi gyulladások és kopások, különböző női betegségek enyhítésére, gyógyítására valamint sérülések, ortopédiai műtétek utókezelésére alkalmas. Az országban az első három legjobb között említik ezt a fürdőt. A kén a bőrön át felszívódik, értágító hatása révén csökkenti a vérnyomást, javítja az erek, beleértve a koszorús erek vérellátását, az erek falának kéntartalmát, ezáltal csökken azok koleszterintartalma és így az érelmeszesedés veszélye is.

A kénes fürdő gyulladáscsökkentő hatású. Élénkíti a légzést, javítja az anyagcserét.
A kén a degeneratív ízületi betegségeket javítja. A szulfidion bizonyos bőrbetegség gyógyításában is szerepet játszik.
Víz összetétel: kalcium, magnézium, klorid, hidrogénkarbonát és szulfidion.

A fürdő szolgáltatásai:

  • élménymedence,
  • fedett uszoda (27-28 C)
  • Gyógyvizes ikermedence (30-33 C)
  • Nyitott és fedett gyógy-medencék (36, 38, 40 C)
  • Hideg vizes körmedence,
  • Hullámfürdő,
  • Gyermek élménymedence (22-24 C)
  • Csúszda,

és még… szauna, lábápolás, gyógy- és frissítőmasszázs, súlyfürdő, tangentor, iszappakolás, pezsgőfürdő, kádfürdő, szénsavkád, galvánkezelés.

Nyitva tartás:

Gyógyfürdő egész évben: 7.30 – 18.00
Strandfürdő május 1-től – szeptember 30-ig: 7.30 – 19.00

Egyéb látványosságok, programlehetőségek

Avas

Csak 234 méter magas, de egyedülálló, és többarcú kincse a városnak. Természeti értékeiból sok elpusztult, de északi oldala ma is vigalmi, szakrális és pihenőhely, jelentős műemlékek vannak a területén. Tovább haladva már az Avas igazi hírnevét biztosító borpincéket láthatjuk, amiből itt több mint 800 db található. A kilátóhoz a fás domboldalon húzódó lépcsősor vezet. Az Avas hegyen álló református templom az ország egyik legszebb gótikus csarnoktemploma, XVI. századi harangtoronyból negyedóránként harangjáték hallatszik, az avasi kilátóból körpanoráma nyílik a városra.

Mezőkövesd

A Bükk hegység lábánál fekvő település Matyóföld fővárosa. A matyó hímzés és viselet ma is a magyarság megtestesítője, hungarikum.

Matyó Múzeum

A hajdani Korona Szálló épületét 2005. június 25-e óta hosszú előkészítést követő felújítás és átalakítás után az új Matyó Múzeum vehette birtokba, mely 2006-ban elnyerte az „Év Múzeuma” megtisztelő címet kiállításai és látogatóbarát tevékenysége jutalmaként.

A matyó hímzést és a matyók életének hétköznapjait, ünnepeit bemutató kibővített, gazdag kiállítását mozgássérült vendégek is látogathatják. Az épület a kutatómunkának, klubfoglalkozásoknak is helyet ad. Ajándékboltjában minősített kézműves termékeket lehet vásárolni.

Hősök tere

Átsétálva a Szent László tér másik oldalára – amely már a Hősök tere nevet viseli – nyaranta szoborkútból csillapíthatjuk szomjunkat. A valamikori zsinagóga helyén épített általános iskola a tér egyik jellegzetes épülete, melynek falán népies ihletésű festett életképek láthatók.

A II. világháború idején elhurcoltak emlékét a bejárattól jobbra elhelyezett tábla őrzi. A summás szobor az egykoron mezőgazdasági idénymunkát vállaló mezőkövesdieknek állít emléket.

Hadas városrész

A szabadon látogatható, skanzen jellegű városrész – halmaz település – megőrizte a régi településszerkezetet. Zegzugos utcákon 100-150 éves házakban bemutató, alkotóhelyeket létesítettek. A Hadas kapun áthaladva első a népi bútorfestő Kovács család háza, és övék a mellette álló a hímzőház is. Pető Anna mézeskalács bemutatóházában 2008. áprilisától “Gyerekkorom legszebb meséi” címmel egyedi állandó mesekiállítást láthatnak a vendégek. A többféle kézművestechnikával készített bemutatót fényjáték színesít.

A településrész szellemi központjának tekinthető Kisjankó Bori egykori lakóháza. A XIX. századi parasztház egy jellegzetes matyó portát mutat be. A Játékház kézműves foglalkozásokkal is várja látogatóit. A mellette lévő évente több rendezvénynek helyet adó ház Gari Takács Margit, a nagy mesemondó egykori lakóháza volt, ahol egy hangszerkiállítást is láthatnak.

Jacsó Tibor üvegcsiszoló gémeskúttal szembeni műhelye is szabadon látogatható.

A Festőművész-Szövő házat Laczkó Pető Mihály festőművész és Tábori Aranka szövő gondozza nagy szeretettel. Az 1817-ból származó házban búbos kemence is van. A ház faragott kőablai egyedülállóak a Hadasban.

A vele szemben lévő Tűzzománcos házban Pótáné Bartók Annamária tűzzomác és pasztellkép kiállítása tekinthető meg.

Fehér Tibor fazekas, népi iparművész kis nádfedeles házában készíti díjnyertes alkotásait, fazekas termékeit.

Szent László templom

A műemlék jellegű épület helyén a XIII. században már állt egy gótikus templom. Ennek hajóját 1786-ban a meghagyott szentély kivételével lebontották és kereszt alakban, barokk stílusban meghosszabbították. Az ősi szentély most a templom Mária kápolnája. Új tornyot először 1898-ban, majd az 1956-os forradalomban megsérült helyett 1960-ban kapott az épület. A freskókat a város szülötte, a világhírű Takács István festőművész készítette.

A tér parkjában található műemlék barokk szoborcsoportot a lakosok Mária Terézia uralkodása idején építtették hálából Istennek, hogy megszűnt a pestis.

Mezőgazdasági Gépmúzeum

Az Európában egyedülálló múzeum 1979-ben nyitotta meg kapuit Hajdu Ráfis János több száz darabos magángyűjteményéből. A rendkívül gazdag kiállítás gépeink őseinek, őseink gépeinek állít emléket. Nemcsak százévesnél idősebb, működőképes gépmatuzsálemek láthatók, hanem matyó gazdasági porta is istállóval, ólas kerttel és a helyi népi iparművészek, valamint a gyűjtő saját alkotásaival díszített és berendezett pihenőház is.

Bükk hegység lábánál fekvő település Matyóföld fővárosa. A matyó hímzés és viselet ma is a magyarság megtestesítője, hungarikum.

Zsóry Gyógy- és Strandfürdő

A városközponthoz 3 kilométerre a legjelentősebb turisztikai látványosság, a Zsóry Gyógy-és Strandfürdő szolgáltatásai vehetők igénybe. 1939-ben Zsóry Lajos főszolgabíró, a fürdő alapítója birtokán az állam kőolaj-kutató fúrásokba kezdett. A mélyből olaj helyett azonban magas kéntartalmú termál-víz tört fel. A vendégek megmártózhatnak a mozgásszervi és nőgyógyászati panaszokat enyhítő “Zsóry” vízben. A strandoló felnőttek és gyerekek részére meleg vagy hideg vizes élménymedence, hideg vizes uszoda és hullámmedence is rendelkezésre áll.

Tokaj

A Kopasz-hegy lábánál, a Tisza és a Bodrog, a Zempléni-hegység és az Alföld találkozásánál épült a hegyaljai borvidék világhírű települése, a hazai és külföldi idegenforgalom egyre látogatottabb turisztikai célpontja. A hangulatos házak, középületek és a vendéglők, borpincék egyaránt vonzzák a gyors ütemben fejlődő idegenforgalmat. Tokaj hírét a világban mégsem a szép táj és a kisváros sajátos hangulata alapozza meg. Ez a hely az ősforrása az aszús szőlőszemekből készített világhírű bornak, amely tekintélyt és ragot szerzett ennek a kis városkának.

Aggtelek

Aggtelek nevét itthon és külföldön Európa egyik legnagyobb kiterjedésű barlangrendszere tette ismertté. Az Aggteleki barlangrendszer nagyobb része hazánk területén található, de nyugati ága Szlovákia területére áthúzódva a dominica barlangrendszerben, a Gömör-Tornai karsztvidéken az országhatáron túl is folytatódik. ( A Baradla-barlang bejáratától 1 km-re megnyitott határállomás lehetőséget ad a szlovákiai Dominica barlangjának megtekintésére is.) A karszthegyek kialakulásának ideje 500 millió évre tehető.

Bogács

Eger és Mezőkövesd Között terül el. Tardtól csupán 3 km-re található. A termálfürdő, a Bük déli lejtőin termő szőlőből készült tüzes bor, a vendégváró pincék, a természeti látnivalók, a környék nevezetességei lehetőséget biztosítanak az aktív pihenésre. A Bogácsi Nyár számtalan kulturális rendezvénye, az évente megrendezett négynapos Nemzetközi Borfesztivál látványos programjai maradandó élményt adnak. Van itt vadászati lehetőség, lehet lovagolni, a Hór-patak felduzzasztásával kialakított két mesterséges tó horgászparadicsom, az éttermek, a vendéglátóhelyek a gasztronómiai kínálatot biztosítják. A Bükki Nemzeti Park közelsége, festői szépsége, a történelmi Eger és a mezőkövesdi matyó népművészet maradandó élményt nyújt a tájat felkereső vendégeknek. A település termálfürdője egész évben látogatható, gyógycentruma igénybe vehető. A 70 fokon feltörő kénes víz reumatikus fájdalmakat, nőgyógyászati és bőrbetegségeket gyógyít. A gőzölgő melegvíz a leghidegebb napokban is kellemessé teszi a fürdőzést.

Bükk, Bükki Nemzeti Park

A Bükk-hegység tömbjének változatos karsztjelenségei, barlangjai, szurdokvölgyei és kiemelkedő sziklabércei, valamint növény- és állatvilágának ritkaságai évről-évre látogatók százezreit vonzzák. Az Északi-középhegységben található Magyarország első hegyvidéki nemzeti parkja, mely 1977-ben alakult, és jelenleg 43.254 hektár területet  foglal magába.

Az Északi-középhegységnek a többi vulkánikus hegyeitől eltérő földtörténeti múlttal rendelkező tagja a Bükk hegység. Nagy részét tengeri üledékes eredetű kőzetek, főként dolomit és mészkő építik fel. 800 méternél magasabb fennsíkját meredek sziklaszirtek ölelik körül, melyekről csodálatos kilátás nyílik a hegység déli lábára.

A Bükk-fennsík felszínét a legkülönbözőbb karsztformák: töbrök, víznyelők, zsombolyok teszik változatossá. A Bükk-hegységben több mint 850 barlangot ismerünk. Közöttük található az ország legmélyebb barlangja az István-lápai-zsomboly (másik nevén István-lápai-barlang). Jelentősebb barlangjai: a kiépített lillafüredi Anna és Szent István-cseppkőbarlangok, a miskolctapolcai Tavasbarlang, valamint a szabadon látogatható Szeleta- és Balla-barlang. Forrásai, patakjai bővizűek. A vidék nevezetessége a Szalajka-patak mésztufa gátakon 17 m magasról aláhulló Fátyol-vízesése.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület nevét először a környéken megtalált közel 100 méter hosszúságú, és 8 méter kerületű óriási megkövesült fa tette híressé. A világ legnagyobb ismert megkövesedett fenyő-féléjét a Borókás-patak bontotta ki a vulkáni kőzetek halotti lepléből. A helybéliek “Gyurtyánkő-lóczának” nevezték el, és kővé válásáról varázslatos meséket szőttek. Természetes dolog, hogy a famatuzsálem nyughelye befogadta a tavalyi évben Bükkábrányban talált 8 millió éves bükkábrányi dédunokákat. A fokozottan védett Szent István-barlang Lillafüreden, Miskolctól 3,5 km-re nyílik. Bejárata az Eger-Miskolc műút mellett található. Járatainak összhossza 1043 m, függőleges kiterjedése 94 m. A bemutatott szakasz hossza 170 m, a látogatás során oda-vissza 340 m a bejárt útvonal hosszúsága. A fokozottan védett Anna-barlang Lillafüreden, Miskolctól 3 km-re nyílik. A barlang a Szinva forrás vizéből kivált mésztufában keletkezett. Az üregrendszer egyidős a kőzettel, melynek képződése 150.000-200.000 évvel ezelőtt kezdődött, és napjainkban is tart. Az üreg különlegessége éppen befoglaló kőzetéből és gyönyörű, egyedülálló képződményeiből adódik. Az üregrendszer kialakulása összefügg az Anna-források működésével.

Eger

Az ország egyik legszebb barokk városa az ezeréves püspöki székhely, dicső történelmi múlttal, értékes műemlék-együttesekkel. Egerben található Magyarország második legnagyobb bazilikája, benne az ország legnagyobb orgonája. A középkori egri vár területén a régészek feltárták a középkori székesegyház maradványait, és helyreállították a XV. századi gótikus püspöki palotát. Itt kapott helyet a vár és a város összefonódó történetét bemutató Vármúzeum. Negyven méter magasan nyúlik a város fölé a minaret, Európa legészakibb török kori építménye. A városban termálvíz található, amely miatt jelentős az egészségturizmus is. A történelmi emlékek és a termálforrások mellett Eger idegenforgalmának igen nagy vonzerejét jelenti továbbá a bor. Törénelmi borvidékének kiváló vörös-és fehérborait több száz éves pincékben mérik. A riolittufa hegyoldalba vájt pincék falát nemes penész borítja. A völgy Öregsora a XVIII. sz.-ban alakult ki, de az első pincék már azelőtt is léteztek.

Egerszalók

A falu határában, szabadon, a föld mélyéből feltörő termálvízforrás érdekes látványt nyújt. A nátriumot is tartalmazó kalcium- magnézium hidrogénkarbonátos hévíz, melynek metakovasav tartalma is jelentékeny, a kénes gyógyvizek kategóriájában az egyik legjobb besorolást kapta. Csontsérülések utókezelésére, ízületi és reumatikus bántalmak gyógyítására bizonyítottan kiváló. Több, mint 40 éve létezik. Hőfoka (68 C), összetétele és a „sódomb” látványa egyedülálló.

Hortobágyi Nemzeti Park

Az immára Világörökség részeként is számon tartott Hortobágyi Nemzeti Park a természetvédelem, a gazdálkodási tevékenység és az idegenforgalom sajátos egységét próbálja megvalósítani. A híres Kilenclyukú híd lábánál Hortobágy község idegenforgalmi központ. A több mint száz éve minden esztendőben megrendezett hídi vásár ma is országos jelentőségű, de immár nem az állatkereskedők seregszemléje, hanem tízezreket vonzó idegenforgalmi látványosság – a hagyományőrzés, a folklór jegyében. A legfontosabb látnivalók közé tartozik a Pásztormúzeum, Meggyes csárda, Kilenclyukú Híd, pusztai állatpark, Hortobágyi-és Kadarcsi csárda.